3 resepi kambing yang 'rare'
Assalamualaikum
dan Salam Sejahtera. Harini Min nak story sikit pasal 3 resepi kambing yang jarang orang masak. So check this out!
1. KAMBING MASAK MERAH
BAHAN-BAHAN
·
½ kg daging kambing
·
1 sudu makan
serbuk jintan manis
·
20 tangkai cili
kering
·
5 biji bawang merah
·
3 ulas bawang putih
·
2 inci halia
·
3 biji tomato
·
(Cili kering, bawang
merah, bawang putih, halia dan tomato dikisar bersama)
·
1 inci kulit kayu
manis
·
3 kuntum bunga
lawang
·
3 tangkai daun
kari
·
1 labu bawang
besar (Dimayang)
·
3 sudu makan minyak
masak
CARA PENYEDIAAN
1. Basuh daging kemudian potong kecil. Perapkan daging dan
serbuk jintan manis selama 1 jam.
2. Panaskan minyak kemudian tumiskan bahan yang dikisar, kulit
kayu manis, bunga lawang, dan daun kari sehingga wangi.
3. Masukkan daging yang diperap kemudian kacau rata.
4. Apabila daging sudah lembut, masukkan bawang besar dan
biarkan sehingga pecah minyak
2. KAMBING GORENG CILI API
BAHAN-BAHAN
½ kg daging
kambing
1 sudu teh serbuk
kunyit
3 biji bawang
merah
3 ulas bawang
putih
2 inci halia
(Bawang merah,
bawang putih, dan halia dikisar bersama)
10 biji cili api
(Dihiris)
1 labu bawang
besar (Dihiris)
3 biji cili merah
(Dihiris)
1 pokok daun
bawang (Dihiris)
2 biji tomato
(Dibelah 4)
1 cawan air
3 sudu makan
minyak masak
Garam secukup rasa
CARA PENYEDIAAN
1. Potong kecil daging kambing.
Basuh dan tuskan.
2. Gaulkan daging kambing dengan
serbuk kunyit.
3. Panaskan minyak dan tumiskan
bahan yang dikisar sehingga wangi.
4. Masukkan cili api dan daging
kambing. Kacau rata.
5. Masukkan air dan garam.
Masakkan sehingga daging lembut.
6. Masukkan bawang besar, cili
merah, daun bawang, dan tomato.
7. Kacau rata dan hidangkan.
3. KAMBING GORENG JINTAN
BAHAN-BAHAN
½
kg daging kambing
1½
inci halia (Dihiris)
3
biji bawang merah (Dihiris)
2
ulas bawang putih (Dihiris)
2
sudu makan serbuk jintan manis
(Dibancuh dengan 2 sudu makan air)
1
sudu teh lada hitam
(Ditumbuk
dan dibancuh dengan sedikit air)
3
biji cili hijau (Dihiris)
1
biji cili merah (Dihiris)
1
labu bawang besar (Dihiris)
1
biji tomato (Dibelah 4)
1
sudu makan jus limau nipis
1
tangkai daup sup (Dihiris)
1
tangkai daun bawang (Dihiris)
Air
secukupnya
2
sudu makan minyak
CARA PENYEDIAAN
1. Potong
kecil daging kambing. Basuh dan tuskan.
2. Panaskan
minyak kemudian tumiskan bahan yang dihiris
sehingga
wangi.
3. Masukkan
jintan manis dan lada hitam yang dibancuh. Kacau rata.
4. Masukkan
daging, garam, dan air secukupnya bagi merebus daging
sehingga
lembut.
5. Apabila
daging sudah lembut dan air sudah kering, masukkan cili hijau,
cili
merah, bawang besar, dan tomato. Kemudian kacau rata.
6.Masukkan jus limau nipis, daun sup, dan daun bawang. Sedia untuk dihidang
Haa ada yang nak
try masak ke? Tapi kalau susah sangat, korang makan je Kambing Sell Out dekat Malaya
Grill. Harga pun bermula RM49.90 untuk 1-2 pax. Memang berbaloi sangat! Tak
payah pening pening nak beli bahan memasak, dapur pun bersih je. U guys will
love it for real <3 !!!
Ulasan