3 resepi kambing yang 'rare'

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. Harini Min nak story sikit pasal 3 resepi kambing yang jarang orang masak. So check this out!

 

1.        KAMBING MASAK MERAH



     BAHAN-BAHAN

·         ½ kg daging kambing  

·         1 sudu makan  serbuk jintan manis 

·         20 tangkai cili kering 

·         5 biji bawang merah  

·         3 ulas bawang putih  

·         2 inci halia  

·         3 biji tomato 

·         (Cili kering, bawang merah, bawang putih, halia dan tomato dikisar bersama)

·         1 inci kulit kayu manis 

·         3 kuntum bunga lawang 

·         3 tangkai daun kari 

·         1 labu bawang besar  (Dimayang) 

·         3 sudu makan minyak masak

CARA PENYEDIAAN

1. Basuh daging kemudian potong kecil. Perapkan daging dan serbuk jintan manis selama 1 jam. 

2. Panaskan minyak kemudian tumiskan bahan yang dikisar, kulit kayu manis, bunga lawang, dan daun kari sehingga wangi. 

3. Masukkan daging yang diperap kemudian kacau rata.

4. Apabila daging sudah lembut, masukkan bawang besar dan biarkan sehingga pecah minyak



2. KAMBING GORENG CILI API



BAHAN-BAHAN

½ kg daging kambing

1 sudu teh serbuk kunyit 

3 biji bawang merah 

3 ulas bawang putih

2 inci halia 

(Bawang merah, bawang putih, dan halia dikisar bersama)

10 biji cili api (Dihiris)

1 labu bawang besar (Dihiris) 

3 biji cili merah (Dihiris)

1 pokok daun bawang (Dihiris)

2 biji tomato (Dibelah 4)

1 cawan air

3 sudu makan minyak masak

Garam secukup rasa


  CARA PENYEDIAAN

1. Potong kecil daging kambing. Basuh dan tuskan.

2. Gaulkan daging kambing dengan serbuk kunyit.

3. Panaskan minyak dan tumiskan bahan yang dikisar sehingga wangi.

4. Masukkan cili api dan daging kambing. Kacau rata.

5. Masukkan air dan garam. Masakkan sehingga daging lembut.

6. Masukkan bawang besar, cili merah, daun bawang, dan tomato.

7. Kacau rata dan hidangkan.



3. KAMBING GORENG JINTAN


BAHAN-BAHAN

½ kg daging kambing

1½ inci halia (Dihiris)

3 biji bawang merah (Dihiris)

2 ulas bawang putih (Dihiris)

2 sudu makan serbuk jintan manis

 (Dibancuh dengan 2 sudu makan air)

1 sudu teh lada hitam

(Ditumbuk dan dibancuh dengan sedikit air)

3 biji cili hijau (Dihiris)

1 biji cili merah (Dihiris)

1 labu bawang besar (Dihiris)

1 biji tomato (Dibelah 4)

1 sudu makan jus limau nipis

1 tangkai daup sup (Dihiris)

1 tangkai daun bawang (Dihiris)

Air secukupnya

2 sudu makan minyak


  CARA PENYEDIAAN

1. Potong kecil daging kambing. Basuh dan tuskan.

2. Panaskan minyak kemudian tumiskan bahan yang dihiris

sehingga wangi.

3. Masukkan jintan manis dan lada hitam yang dibancuh. Kacau rata.

4. Masukkan daging, garam, dan air secukupnya bagi merebus daging

sehingga lembut.

5. Apabila daging sudah lembut dan air sudah kering, masukkan cili hijau,

cili merah, bawang besar, dan tomato. Kemudian kacau rata.

6.Masukkan jus limau nipis, daun sup, dan daun bawang. Sedia untuk dihidang


Haa ada yang nak try masak ke? Tapi kalau susah sangat, korang makan je Kambing Sell Out dekat Malaya Grill. Harga pun bermula RM49.90 untuk 1-2 pax. Memang berbaloi sangat! Tak payah pening pening nak beli bahan memasak, dapur pun bersih je. U guys will love it for real <3 !!!

  



Ulasan

Catatan Popular